Tagok

img
eowynk
Éowyn
Péter-Szabó Kinga, alapító tag

Éowyn 2995-ben született, a harmadkorban. Éowyn nevének jelentése lovat szerető, az Owyn régi walesi névből származik.
Éorl Házának szülötte, Éomer húga, Théoden király unokahúga, a király edorasi csarnokában. Három éves korában az apját megölték egy orkokkal vívott harcban, anyja pedig belehalt a gyászba. Éowynt és Éomert nagybátyjuk Théoden király saját gyerekeiként nevelte.
Amikor Théoden elméjét megmérgezte tanácsadója, a Kígyónyelvű Gríma, Éowyn kötelességének érezte ápolni nagybátyját.
Gandalf szabadította meg a királyt a Kígyónyelvű hatalmától. Éowyn ekkor találkozott Aragornnal, akibe szerelmes lett. Rohan népe az orkok támadása elől a Helm szurdokba menekül, Eowyn ekkor jön rá, hogy Aragorn nem viszonozhatja az ő szerelmét.
A rohaniak a vár megvédése után Minath Tirith segítségére sietnek, Eowyn is velük akar tartani a háborúba, azonban sem Théoden király, sem pedig a Dúnadán nem engedte meg neki. Eowyn férfi álruhát kényszerül ölteni, hogy elmehessen a rohani lovasokkal Minath Tirithbe, a Pelennor mezei csatába, ahova Borbak Trufát is magával viszi. Rohan harcos leánya itt szerez hírnevet magának, ahol a nazgulok vezetőjét, az Angmari boszorkányurat megöli. A csatában Eowyn súlyosan megsebesül és teljes felgyógyulásáig az ispotályba kerül. Itt ismerkedik meg Faramirral, Gondor kapitányával. Egymásba szeretnek és a harmadkor 3020. esztendejében házasodnak össze és Itíliában telepednek le. Az írások szerint legalább egy fiuk volt Elboron és az ő unokájuk volt Barahir, aki a negyedkorban megírta Aragorn és Arwen történetét.
Éowynt több néven is illették: ő volt Rohan harcos leánya, a sápadt bőrszíne miatt Rohan fehér leány is. Faramirral kötött házassága után Itília asszonyának nevezték, míg Faramírt Itília hercegének.
Éowyn a rajtam látható ruhát a Két torony részben Edorasban viseli, amikor Gandalf, Aragorn, Legolas és Gimli az aranycsarnokba érkezik. Ez a ruha minőségi fehér vászonanyagból készült arany ujjbéléssel és egyéb kiegészítőkkel, amely Csaba Krisztina jelmeztervező munkája.

eowynn Éowynnek, a védelmező szűznek lisztfehér, hosszú ujjú inge és bokáig érő, redőkben leomló vászon szoknyája tiszta megjelenést kölcsönöz viselőjének. Ruházatának alapszínei a fehér, mely a tisztaságot jelképezi, a barna, mely a lovakat szimbolizálja, valamint az arany, mely nemesi származására utal. Az ujja vállrésznél felpuffasztva egészen lábszárközépig ér. Alul felgyűrődik, hogy aztán végül nyitottan hulljon alá, akárcsak a középkori viseletben. Érezhető e ruhának a gyakorlatiassága. Ez szükséges is, hiszen Éowyn nemcsak a trónteremben mozog otthonosan, hanem harcra kényszerülve a ruha mozgékonysága élet-halál kérdése. A felsőruházat egy Bismarck-barna színű gyapjú mellénnyel, és fűzővel egészül ki, melyet arany hímzés gazdagít.Théoden király unokahúga ruhájának kétségkívül ez a legékesebb része. Ékszerként császárkék kövekkel kirakott arany nyakláncot és gondoljrám virágot ábrázoló arany fülbevalót hord. Éowyn hajszíne a rohaniakra olyannyira jellemző aranyszőke, melybe enyhe vöröses árnyalat is vegyül. A rohani úrhölgy számára a kard elengedhetetlen tartozék. Éowyn nem könnyítet, rövid, női kardot, hanem normál méretű fegyvert használt, melynek hossza a hegyétől a markolat végéig 3 láb. A markolatot mérete és kialakítása miatt csak egy kézzel lehet megragadni. A kardgomb kerek formájú, a viszonylag nagy keresztvasat a jellegzetes rohani szimbólummal, de nem is akármilyen lófejjel, hanem mearákkal ékesítették. Éle átmetszette az Angmar-i Boszorkányúr szárnyas hátasának nyakát és rettegett lovasával is végzett.